Sve moje ovogodišnje zahvalnosti

U zadnjima danima tekuće godine uvijek odvojim trenutak u kojem pokušavam prizvati u sjećanje sve ono što se događalo od davnog siječnja pa do prosinca. Gdje sam narasla? Što sam naučila? U čemu sam briljirala? Da li sam mogla u nekim okolnostima reagirati bolje? Gdje još imam prostora za učenje? Kako mogu poboljšati određene segmente svog života?

Prateći ovih dana zapise meni dragih blogera vidim da se svi bavimo sličnim pitanjima. Priklonit ću se tom trendu a i vlastitoj tradiciji pa ću ovdje iznijeti svoj rezime na način da ću zahvaliti na svim dobrim i lošim iskustvima za koja vjerujem da su me osnažila i da će mi pomoći da u iduću godinu uđem još hrabrije nego u ovu.

             ruke

  1. Zahvalna sam što sam počela spoznavati vlastite mogućnosti – Ova godina je za mene bila izrazito turbulentna. Paralelno sam studirala i radila, a i započela sam sa pisanjem bloga. Na početku ispitnih rokova mislila sam da su šanse za polaganju u roku vrlo male. Ipak, unatoč lošim prognozama i niskom samopouzdanju išla sam dan po dan, dajući 100% od sebe u tom trenutku. Na poslu sam paralelno odrađivala sve kao da se u pozadini ne događa moj studentski život. Od kuće bi odlazila u pola 7 ujutro a vraćala bi se u 9-10 navečer. Uz to, u ono malo slobodnog vremena što je ostalo, započela sam sa pisanjem ovog bloga. Shvatila sam da mogu baš sve kad to odlučim i kad si jasno zacrtam ciljeve.
  1. Zahvalna sam što sam iskustveno naučila da fizički odlasci ne kidaju jake odnose – Ove godine je još jedna od najbližih prijateljica odselila iz Hrvatske. Dosta emotivno sam to sve proživjela ali sam sretna jer se pokazalo da prave, iskrene i čvrste odnose nikakvi kilometri ne mogu udaljiti. Naprotiv, nekada udaljenost učini i to da se te veze još više učvrste.
  1. Zahvalna sam što sam položila sve ispite – O tome sam već pisala pod točkom jedan, ali bih posebno naglasila da sam zahvalna što sam svaki ispit ove godine položila iz prvog pokušaja i to je za mene bilo novo iskustvo na kojem sam zahvalna jer je još jedan pokazatelj da uspjeh neće izostati ako u akciji koju poduzmeš daš 100% sebe.
  1. Zahvalna sam što sam diplomirala – Ne samo da sam zahvalna nego sam iznimno i ponosna na istraživanje na temu „Primjena transakcijske analize u savjetovanju“. Umjesto kupanja i sunčanja ovo ljeto sam provela intervjuirajući psihoterapeute koje rade savjetovanje sa klijentima kojima je to potrebno, te sam obrađivala podatke dobivene u istraživanju. Krajnji rezultat je bio obrana diplomskog rada u rujnu.

thank-you-515514_960_720

  1. Zahvalna sam što sam započela proces edukacije iz psihoterapije – S obzirom na temu koju sam obrađivala u svom diplomskom zainteresirala sam se za područje psihoterapije pa sam tako išla na osnovnu edukaciju iz pravca transakcijske analize koji mi je i sa najosnovnije razine dao uvid u mogućnosti koje ovaj svijet pruža.
  1. Zahvalna sam što sam spoznala važnost zahvalnosti – trudim se svaku večer zahvaliti za sve što mi se u danu dogodilo, te isto tako nastojim na taj način započeti i dan. Zahvalnost na onome što imaš može ti već unutar jedne minute ispuni srce toplinom i srećom, Sve što posjedujemo – od materijalnog do nematerijalnog, svi odnosi, sva iskustva – čine nas toliko bogatima i vrlo je važno staviti fokus na to i nikako ne shvatiti olako. Netko bi dao sve da se danas probudio zdrav ili da ima posao, dok mi te činjenice znamo uzimati zdravo za gotovo.
  1. Zahvalna sam na zdravlju – Jako sam sretna što su i mene i moje bližnje ove godine zaobišle bilo kakve zdravstvene tegobe. Kada smo zdravi baš sve je lakše 🙂
  1. Zahvalna sam na miru kojeg uspijevam gotovo svakog dana uloviti – U buci svega što se događa i brzini protoka informacija, svih telefona, društvenih mreža, vijesti, portala, televizija krajem godine uvela sam petminutno isključenje iz svega i bivanje samo u tišini. Pet minuta nije puno, ali je dovoljno da ne nađem izgovor da nemam vremena. A u idućoj godini je plan povećati minutažu, bez izgovora :). Bivanje u tišini i kratko iskopčavanje iz svakodnevne galame vrlo brzo
  1. Zahvalna sam na novim učiteljima koji su ušli u moj život – Ove godine sam bila na nekoliko predavanja koje je vodio Srđan Roje, pa ako ga niste slušali a zanima vas osobni rast i razvoj toplo preporučam njegov youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCd4pdyLVmMUyZve14ZQIHPA
  1. Zahvalna sam za svaki trenutak inspiracije – Voditi blog i biti redovit u pisanju postova nije tako jednostavan posao kao što se možda čini onima koji se nisu okušali u tome. Oni koji jesu znaju što znači uloviti taj trenutak kad te obuzme inspiracija i kada ideje, riječi i misli samo izlaze kroz naše tipkovnice ili olovke.
  1. Zahvalna sam što sam na istrčanih 12 kilometara – Još u prvoj polovici godine jedva da sam mogla potrčati za tramvajem. Bila sam u kategoriji onih koji su za sebe govorili da bi se mogli svime baviti ali trčanje ne dolazi u obzir. Onda su na ljeto istrčani prvi metri, a u studenom čak 12 kilometara. Tema o ljubavi prema trčanju zaslužuje poseban post jer ima preveliko značenje u mom životu, tako da ću o tome još pisati u budućnosti. Iduće godine u planu su prve utrke kojima se već sad veselim.

zenska

  1. Zahvalna sam na virtualnim blogerskim poznanstvima – E pa na tome sam stvarno jaaako zahvalna! Pišući blog otkrila sam toliko zanimljivih i inspirativnih žena čije tekstove obožavam čitati i od kojih učim svaki dan. Iznova me inspiriraju i motiviraju i prateći njihov tok misli i živote, osjećam se blisko s njima, baš kao da su u mom životu dugi niz godina. Zato vam svima preporučam da škicnete u njihove svjetove: Naranča, Knjiga Inspiracija, Lova do krova, Happened in the sunny side, Brankica Stanic.
  1. Zahvalna sam na ljubavi koju svakodnevno primam – U mom mikrokozmosu ljubav je pokretač svega. Zato sam sretna i zahvalna što volim i što sam voljena.
  1. Zahvalna sam na svim knjigama koje su se ove godine našle u mojim rukama – Ove godine su zbog pisanja diplomskog dominirale knjige iz područja psihoterapije pa bih vam tu preporučila sjajnu „Koju igru igraš“ od Erica Bernea. A zadnja knjiga koju sam ove godine pročitala, izula me iz cipela. Preporuku za nju sam našla na blogu Rezlivena tinta. Budući da je meni promijenila pogled na postavljanje i ostvarivanje ciljeva i kako općenito postići uspjeh u onome što radiš, moram i sama širiti dobar glas o njoj. Svakako pročitajte ako niste: „Načela uspjeha“ – Jack Canfield.
  1. Zahvalna sam na idejama koje su se počele rađati – Pisanje bloga i povezivanje sa istomišljenicima te onima koji žele mijenjati stvari i pomicati osobne granice moglo bi u idućoj godini rezultirati realizacijom nekih ideja koje su u ovoj godini počele razvijati i to je velika promjena u odnosu na prijašnje godine. Zbog toga sam posebno zahvala na ovim nastalim promjenama.
  1. Zahvalna sam na avionskoj karti za Indiju – Ovdje zahvale idu mom životnom suputniku i putniku po svijetu :). Odlazak u Indiju za mene nije bilo kakvo putovanje. To je putovanje o kojem maštam duuugi niz godina. Bilo je prilika i prije, ali nisam se osjećala spremnom. Intuitivno sam znala da nije još vrijeme za to. Zato su Indiju redovito zamjenjivale neke druge destinacije. Sada je napokon došao red i na Nju. Prvi mjesec Nove godine provest ću na mjestu o kojem sam uvijek maštala i na kojem sam se uvijek zamišljala, s kojim sam uvijek osjećala veliku povezanost. Veselim se! I beskrajno sam zahvalna. Lijepo je ostvarivati vlastite snove.

A na čemu ste vi zahvalni? Po čemu ćete pamtiti ovu godinu?

22 Comments

  1. Na kraju teksta ne mogu ništa manje učiniti nego da ti poželim da i 2017. bude barem tako uspješna kao i godina na izmaku! Čestitke na svemu postignutom! Iskrena zahvala ide i tebi, za sve lijepe riječi, podršku, čitanje, savjete ❤

    Liked by 1 person

    1. Hvala i tebi draga Mirna! Baš sam sretna i zahvalna što smo se našle u virtualnom svijetu <3. Veselim se i tvojim novim tekstovima, savjetima i inspiracijama <3.

      Like

  2. Ovo je tako divan post! Čitajući, i mene je preplavio osjećaj zahvalnosti, ljubavi i topline. Drago mi je da se i moj blog našao na tvom popisu onih koji te ispiriraju i motiviraju, zahvalna sam na tome 🙂 Samo da znaš – iznimno sam ponosna na tebe, jer sve što si prošla kroz ovu godinu je bilo poprilično zahtjevno, a kako si i sama napisala – uspjeh neće izostati ako u akciji koju poduzmeš daš 100% sebe. I moja godina je bila brutalna, imala sam nekoliko situacija koje da bih ih ostvarila sam morala polomiti blokade u sebi, ali najviše od svega sam zahvalna što je ove godine u naš život došla Anis Doo ❤ (A i tu blokadu sam morala nadići).

    Liked by 1 person

    1. Hvala ti draga Slavenka! Koliko god da je i tvoja godina u nekim segmentima bila zahtjevna, super je kako sada kad je na izmaku možeš biti zahvalna na svemu – pa čak i na trenucima koji su bili teški i jako izazovni jer su doveli do rušenja nekih blokada i tvom osobnom rastu. Kad tako gledamo na stvari, možemo se samo veseliti onome što je ispred nas ❤

      Liked by 1 person

  3. Srecna ti 2017. godina! Cestitam ti na svemu sto si uspela u ovoj godini pogotovo na istrcanih 12 kilometara, polozenim ispitima i diplomiranju. Nekako tvoja ova lista se dosta preklapa sa mojim rezolucijama koje bih htela da unesem u 2017. i zaista me motivise da ne odustajem!

    Sto se tice zahvalnosti, mislim da je neophodno da svaki dan nadjemo neku sitnicu na kojoj cemo biti zahvalni i pre spavanja pomislimo na to. Znam da je to klise, mnogi su pisali i pricali o tome, ali pomaze. Pomaze da se osecamo ispunjeno, motivisano i da idemo dalje 🙂 Hvala na ovom prelepom postu i zelim ti da u 2017. budes jos uspesnija i da zajedno istrcimo neki maraton!

    Liked by 2 people

    1. Hvala tebi na ovako krasnom komentaru <3. Bas mi je izvukao veliki osmijeh na lice :). Sto se zahvalnosti tice, bio klisej ili ne, slazem se s tobom da stvara veliki osjecaj ugode i zadovoljstva, mogla bih cak reci i bogatstva. Nista nas ne kosta, a donosi stvarno puno :). Za trcanje sam i ja posebno ponosna jer je to bilo bas razbijanje predrasuda o vlastitim mogucnostima. Tebi takodjer zelim super uspjesnu 2017., da na kraju imas obilno na cemu zahvaljivati ❤

      Liked by 1 person

  4. Sve mi se sviđa. I dobra je ova fora sa zahvaljivanjem na lepim stvarima koje se dese na dnevnom nivou i zapisivanju istih. Počeću to da radim ubuduće. Svako ko je studirao i radio u isto vreme, razumeće o čemu ti to u tački broj 1, a ja razumem. Sviđa mi se i što si spomenula da mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo, što trčiš, što sve se može kada želiš i dobro se organizuješ, što pišeš, jer u tome vidiš ventil kao u trčanju. Što se tiče isključivanja, ja sam pre nekoliko godina izbacila televizor iz kuće i život mi je postao mnogo bogatiji. Probaj 😉 Sve nejlepše u Novoj godini i radujem se pričama iz Indije. Veliki pozdrav!

    Liked by 2 people

    1. Hvala ti draga Majo na super komentaru :). Ovo za televiziju sam nekako spontano uvela prije par mjeseci..nisam ju izbacila iz stana, ali jednostavno ništa ne gledam. I isto tako sam prestala pratiti vijesti po portalima. Totalno oslobađajuće! Tako da se slažem s tobom da bi svi to trebali probati jer bitno utječe na kvalitetu života. I svakako počni zahvaljivati, vidjet ćeš kako svaki novi dan odmah bude obojan puno ljepšim bojama nego inače <3. Veliki pozdrav i tebi i svako dobro u Novoj godini :*

      Liked by 1 person

  5. Divan ti je ovaj tekst ❤ Sad sam i ja dobila inspiraciju da napišem nešto 😛 Čestitam ti na svim tvojim postignućima i neizmjerno mi je drago što se i moj blogić našao na popisu inspirativnih. 🙂
    Uvijek kujem planove za godinu koja dolazi, rijetko se osvrćem na prošlu a trebala bi jer tek tad dobijem stvarni uvid u postignuto, ovako na prvu uvijek mislim; godina ko godina, niš posebno. 😛
    I da u pravu si, ako sam išta naučila u ovoj godini to je koliko je zahvalnost bitna. Čak sam nedavno počela u jedan mali notes zapisivati svoje zahvalnosti na dnevnoj bazi. Mi ljudi puno uzimamo sve zdravo za gotovo i upravo je zbog toga treniranje zahvalnosti divna stvar.
    Želim ti sve najbolje u novoj godini ❤ :*

    Liked by 2 people

    1. Hvala ti draga Brankice. Sigurna sam da i ti imaš veliki popis stvari na kojima si zahvalna u ovoj godini. Ali baš kao što si i sama rekla, uvijek smo nekako skloni umanjiti vrijednost toga što se događalo kroz godinu i stavljamo fokus na ciljeve za iduću godinu i ono što želimo ostvariti. To je naravno isto super, ali isto tako je važno odvojiti i vrijeme za zahvalnost u proteklom periodu. Drago mi je što sam otkrila tvoj blog i veselim se novim postovima u idućoj godini. Želim ti puno inspiracije i uspjeha na svim poljima :* ❤

      Liked by 1 person

  6. Draga Andrea, prekrasan post, pun topline i zahvalnosti….instalira osmijeh na lice isti tren. 🙂 Zbilja si bila zauzeta ove godine i svaka na čast na zadržavanju tolke topline, inspiracije i volje za pisanje u tom ludom “čušpajzu” obaveza. Bravo za fantastičnu i turbulentnu godinu! Inspiriraš na pokretanje, ko i uvijek :)….velka pusa i zagrljaj i uživaj jako, jako, jako u Indiji

    Liked by 1 person

  7. Trenutno sam iznimno zahvalna na tome što sam te upoznala i što se imamo priliku družiti putem naših tekstova 🙂 baš to što kažeš, prateći tvoj tok misli osjećam se baš blisko s tobom bez obzira na to što se nismo uživo upoznale. I svaka ti čast, draga moja Andrea 🙂 svojim primjerom doista možeš pokrenuti ljude 🙂 Odličan tekst!

    Liked by 1 person

    1. Draga moja Ivana, osjećaji su obostrani <3. Tvoja Naranča je za mene bila ljubav na prvo čitanje, a iz posta u post sam se osjećala sve povezanije i bliskije s tobom! Baš kao da smo prijateljice duuugi niz godina. A kako je krenula ljubav na sve strane između nas blogera koji smo se čvrsto povezali, ne bi me iznenadilo da se iduće godine dogodi i jedno pravo druženje ❤ :*. Hvala ti na komentaru i na tome što si konstantna inspiracija ❤

      Liked by 1 person

      1. Znaš kak me razveselilo kad sam vidio da si krenula na školovanje iz TA 🙂 Buraz i ja smo jako zainteresirani za TA, čak mislim da ćemo se uskoro odlučiti ići na TA101, a možda i 202 🙂

        Liked by 1 person

      2. Malo kasnim s odgovorom jer sam bila na putu u Indiji pa nisam imala svakodnevni pristup internetu. Suuuper da ste zainteresirani za TA! Ako trebaš bilo kakav info – samo se javi. Radila sam istraživanje sa psihoterapeutima iz cijele Hrvatske, tako da znam i neke dobre učitelje :). Uglavno, tu sam za sva pitanja 🙂

        Like

Leave a comment